AML Software


Software-ul AML sau software-ul împotriva spălării banilor reprezintă acele programe utilizate de instituțiile financiare pentru a analiza datele despre clienți și a detecta eventualele tranzacții suspecte.

Modulul AML dezvoltat de echipa noastră este o soluție software modulară pentru domeniul financiar bancar, care integrează și optimizează procesele, fluxurile și activitățile operaționale și financiare specifice băncilor și instituțiilor financiare nebancare.

Soluția captează și consultă informațiile în mod rapid, prin informatizarea întregului parcurs al unei alerte privind riscul asociat unui titular de cont, acoperind toate etapele, de la culegerea de informații , clasificarea lui, raportarea informațiilor, până la blocarea sau păstrarea în liste de atenționare. Aplicația are o structură modulară permițând o implementare specifică cerințelor clientului, pentru a optimiza costul și durata implementării.

Este un sistem fiabil bazat pe tehnologii moderne ce permit un grad ridicat de disponibilitate a sistemului conform exigențelor domeniului financiar bancar.

Sistemul identifică și surprinde tipologia cazurilor de spălare de bani pentru a crește capacitatea sa de a detecta și de a preveni evenimente neplăcute. De asemenea, oferă instrumente complete pentru a administra cazurile de spălare a banilor și de comunicate legate de litigii și de executare.

Asigură exportul datelor colectate la nivel de tranzacție și/sau titular de cont pe care instituțiile financiare le transmit zilnic/săptămânal/lunar către autoritățile statului în formatele cerute și este capabil să extragă fișiere de raportare de tip .xml, .dbf și .xlsx conform specificațiilor.

Funcțiile modulului AML

  • Funcția de colectare a informațiilor;
  • Funcția de analiză a informațiilor primite;
  • Funcția de informare;
  • Funcția de actualizare criterii de analiză;
  • Parametrizarea aplicației;
  • Monitorizare;
  • Funcția de colectare, creare și expediere a informației sub formă de formulare speciale către organele abilitate în conformitate cu legislația;

Sistemul pune la dispoziție

  • mecanisme de informare a utilizatorilor din front-office responsabili de executarea tranzacției/operațiunii identificate ca posibil risc;
  • mecanisme de informare a utilizatorilor din back-office responsabili de analiza cazului identificat ca posibil risc;
  • mecanisme pentru titularii de cont în așteptare, până la finalizarea analizei asupra cazului identificat ca posibil risc.

Managementul listelor în modulul AML

“Black List” – care va conține următoarele sub liste:

a) lista ONU

b) lista OFAC

c) lista UE

d) lista Națională (RM)

e) lista Țărilor cu risc înalt și altele.

“Gray List” – care va conține următoarele sub liste:

a) lista Persoanelor expuse politic

b) lista Executorilor Judecătorești

c) lista Persoanelor Afiliate

d) lista Băncii (clasificate de Bancă ca clienți inacceptabili) și altele.

“White List” – va conține persoane (excepții) față de care nu se aplică restricții din Black List și Gray List.